Alle vakantiemogelijkheden vind u hier

Naturisme Vakantie

 

Naturisme wordt gekenmerkt door gemeenschappelijke naaktheid, die als doel heeft het bevorderen van zelfrespect, respect voor de medemens en eerbied voor natuur en milieu.

Tot ongeveer 1980 werd de volgende definitie gehanteerd: Naturisme is een humanitaire stroming die streeft naar de herintegratie van de natuur en natuurlijkheid in het menselijk leven en daarbij het naakte lichaam ziet als een natuurlijk gegeven.

Naturisten komen uit alle lagen van de bevolking. Wel valt te constateren dat er meer midden- en hoger opgeleiden naturistenterreinen bezoeken. Relatief hebben zij vaker een beroep in de verzorgende of sociale sector.

Naturisme is niet leeftijdsgebonden. Men ziet mensen van alle leeftijden, van baby tot bejaarde. De groep van jongvolwassenen is relatief ondervertegenwoordigd. Toch is er juist voor deze groep jongeren al vanaf 1953 in Duitsland een aparte organisatie de FKK-Jugend, en vanaf 1963 in Nederland de JNFN, die weekenden en vakanties organiseert.

Het naturisme is bedoeld als een vrijheid die men elders niet kent. Men is vrij om gekleed of ongekleed te zijn. Bloot is niet altijd verplicht op een naturistenterrein. Van pubers wordt wel geaccepteerd dat zij een zwembroek dragen (niet altijd overigens) en als er medische redenen zijn. Steeds vaker wordt geadviseerd niet op het heetst van de dag in de zon te gaan. Ook de naturist past zich dan aan. Veel naturisten voelen zich het prettigst wanneer de meerderheid van de aanwezigen bloot is.

Sommige naturisten geven de voorkeur aan een besloten naturistenterrein en hebben een hekel aan de openbare naaktstranden waar iedereen zomaar voorbij kan komen. Naaktstranden hebben echter voor veel mensen het voordeel dat de drempel veel lager is: iedereen wordt toegelaten en de toegang is meestal gratis.

Er zijn ook naturisten die zo vaak mogelijk bloot zijn. Bijvoorbeeld als ze thuis zijn. Anderen gaan pas uit de kleren als de temperatuur zomerse waarden bereikt. Sommige kleden zich aan als er bezoek komt, andere vinden dat de bezoekers het bloot maar moeten accepteren.

Het is in Nederland in principe niet verboden om bloot te zijn. Het wordt alleen strafbaar gesteld op openbare plaatsen die 'niet geschikt zijn voor ongeklede recreatie'. Het is uiteindelijk de rechter die beslist welke plaatsen dat zijn.

Een opmerkelijk evenement is de World Naked Bike Ride die jaarlijks op diverse plaatsen van de wereld gehouden wordt. Hierbij begeven mensen zich in een groep bloot op de openbare weg, niet met de intentie om anderen te choqueren, maar om ideologische redenen

Maak jouw eigen website met JouwWeb