Alle vakantiemogelijkheden vind u hier

Bed & Breakfast

Logies en ontbijt is een overnachting in een hotel of woonhuis waar het ontbijt voor de volgende dag bij inbegrepen is. Een en ander wordt ook wel aangeduid met de Engelse term bed and breakfast (letterlijk ‘bed en ontbijt’), maar die term wordt vooral gebruikt als verwijzing naar een particuliere woning waar men kan overnachten en ontbijten. In Groot-Brittannië komt bed and breakfast, vaak afgekort tot B&B, veel voor.

Logies en ontbijt in Nederland

In Nederland wordt de term ‘logies en ontbijt’ nog vaak gehanteerd, hoewel de Engelse term ‘bed and breakfast’ ook steeds meer gebruikt wordt. Een andere benaming is ‘gastenkamer’. De kenmerken van een Nederlandse B&B zijn kleinschaligheid, een persoonlijke benadering en over het algemeen een goede prijs-kwaliteitverhouding. Nagenoeg alle logies-en-ontbijtfaciliteiten worden door een familie gedreven. Logies-en-ontbijtlocaties zijn verspreid over heel Nederland, zowel op het platteland als in de stad. Men treft ze aan in allerlei typen panden, bijvoorbeeld in een monumentaal pand, ecologische boerderij, herenhuis, oude school, landhuis, pastorie of molen. In 2009 waren er naar schatting ruim 5000 logies-en-ontbijtlocaties in Nederland.

Sinds 2007 heeft de logies-en-ontbijtsector in Nederland een eigen classificatiesysteem. De kwaliteit van de B&B's wordt aangeduid met één tot en met vijf tulpen. Door een normenlijst op internet in te vullen, worden deelnemers in een van de vijf categorieën ingedeeld. Deze classificatie is voorlopig, totdat één van de onafhankelijke "mystery guests" de B&B heeft bezocht. Dan pas wordt de classificatie definitief. Stichting Bed & Breakfast Nederland onderhoudt de Nederlandse Bed & Breakfast Classificatie, voert kwaliteitscontroles uit en certificeert B&B’s. Bij het overgrote deel van de B&B's zult u waarschijnlijk geen classificatie aantreffen daar de eigenaren onbekend zijn met het classificatiesysteem of geen behoefte hebben aan deze betaalde kwalificatie. Dat wil niet zeggen in die B&B's geen kwalitatief hoogstaand verblijf wordt geboden.

Maak jouw eigen website met JouwWeb