Alle vakantiemogelijkheden vind u hier

Dagje Uit

 

Een uitstapje (ook wel uitje) is een korte reis van één of enkele dagen die men maakt met plezier als hoofddoel. De meest bekende soorten uitstapjes kunnen worden onderverdeeld in groepsuitjes (familie, vrienden), bedrijfsuitjes, weekendjes weg (dit meestal met twee personen), stedentrips en evenementen. Over het algemeen kan wel worden gesteld dat uitstapjes altijd met meerdere personen gemaakt worden.

Een ander kenmerk van uitstapjes is, dat ze altijd buiten de eigen woonplaats worden gemaakt. Hierbij blijft men vaak wel in het binnenland. Wanneer dit niet het geval is, blijft men wel nabij de Nederlandse grens; denk hierbij bijvoorbeeld aan een survival in de Ardennen of een bezoek aan een nabijgelegen pretpark.

Veel instellingen als musea, pretparken en toeristenbureaus gebruiken de behoefte van mensen aan het zo nu en dan maken van een uitstapje om extra inkomsten te genereren. Zo wordt reclame gemaakt met speciale weekendaanbiedingen, of worden arrangementen aangeboden waarbij bijvoorbeeld kinderen korting krijgen. Dergelijke aanbiedingen geven extra stimulans aan groepen om naar de betreffende attractie of locatie af te reizen in een weekend waarin men eigenlijk geen plannen had.
Tegenwoordig proberen de meeste organisatoren van evenementen en uitstapjes een "totaalpakket" te bieden: alles wordt verzorgd van eten tot overnachting, zodat men zich nergens meer over hoeft te bekommeren en rustig kan genieten van de vrije dag. Ook bij evenementen is dit te zien: er zijn steeds meer soorten entertainment te vinden en steeds meer soorten voeding of drank te koop.